Tilbake til hovedsiden


Tolkiens liv
Forfatteren
Påvirkninger
Bibliografi
Bilder

Ringenes Herre
Hobbiten
Silmarillion
Ufullendte Fort.
Alle andre(stor)

Quenya
Quenyakurs
Sindarin
Vestrønt
Telerin
Doriathrin
Menneskespråk
Nandorin
Gammel Sindarin
Ilkorin
Avarin
Entisk
Valarin
Primitivt alvisk
Uttale
Skrive alvisk
      oversettelse av
      Amanye Tenceli


Tolkienforumet
Tolkienleksikonet
Dikt og sanger
Kart
Bildegalleri
Filarkiv
Stamtrær
Linker
Konkurranser
Artikler
Downloads
Quizer

Årenes løp
Språk
Raser
Personer

Skuespillerne
Traileren
Sceneliste
Bak kamera
Manuskript
Om innspillingen
Fakta
Downloads
Bilder

Spillsonen
Spillene
Downloads
Offisielle sider
Screenshots

Nyheter
Arkiv 2003
Arkiv 2002

Forum
Chat
Chat-quotes
Gjestebok
Om siden
Kontakt meg
Annonsere her?
Mailingliste
Vi ønsker
Søk i denne siden
Moroting
Partnere
Sponsoratet
Webshop
Gammelt design
Sidekart
Tolkien Topp50
FORENINGEN NATSE TOLKIENO:
Om FNT
Vedtekter for FNT
Styret i FNT


New Zealand

Av Randi Dubowski

Fakta:

Areal:268 812 km2
Innbyggertall:3,4 mill
Folketetthet:12,2 per km2
Hovedstad:Wellington
Språk:Engelsk og maori
Religion:26% anglikanere,14% romersk-katolske
Mynt:New Zealand Dollar = 100 cent
Nasjonaldag:6. Februar
Styreform:Konstitusjonelt monarki

New Zealand:

Består av en øygruppe i Stillehavet,North Island og South Island. New Zealand ligger ca. 1800 km sørøst for Autralia.New Zealand var en britisk koloni fra 1840 men fikk full uavhengighet innenfor The Commonwealth i 1931,en ordning New Zealand godkjente i 1947.

Navnet:

Navnet kommer fra det nederlandske provinsnavnet Zeeland, ?sjøland? , og skyldes Abel Tasman,den første europeer som kom til øyene.

Naturforhold:

Det egentlige New Zealand består av North Island (Nordøya) på 114 690 km2 og South Island (sørøya) på 150 460 km2 pluss en rekke mindre øyer rundt disse to.Sundet mellom Nord- og Sørøya kalles Cook-stredet.Havet mellom New Zealand,Australia og Tasmania heter Tasman-havet. Både Nord- og Sørøya er fjellrike.Hovedfjellkjedene oppstod mot slutten av tertiærtiden ved kraftige foldninger,siden tok øyene form gjennom vulkansk aktivitet.Nordøya har fortsatt mange aktive vulkaner,varme kilder og geysirer.Det forekommer ofte jordskjelv,men de er sjelden kraftige. Av Sørøya består så mye som 70% av fjellområder.Hovedkjeden,De sørlige Alper, er ca. 500 km lang,med en rekke topper på over 3000 m.o.h. Høyest er Mount Cook,3764 m.o.h. Oppe i fjellene finnes mange lange,smale innsjøer,og i sørvest preges landskapet av smale fjorder og trange daler,dannet av isbreene. New Zealand har mange elver.De fleste har kort løp,og mange har store fall,som fører til betydelig vannkraft.Den lengste elven er Waikato på Nordøya,med en lengde på ca. 435 km.

Klimaet:

Det er forholdsvis liten forskjell på temperaturene mellom Nord og Sør.Februar er den varmeste måneden.Klimaet preges av nærheten til havet og beliggenheten i den sørlige havkules vestavindsbelte,med vandrende lavtrykk.Dette gjør klimaet jevnt over mildt,uten store temperatursvingninger og fukt.

Vegetasjon:

Opprinnelig var landet skogkledt,bortsett fra områdene over tregrensen,og enkelte områder i lavlandet som hadde gressvegetasjon.På grunn av senere hugst og nyrydding er skogsområdene i dag sterkt redusert.Plantelivet er veldig rikt,med over 1000 forskjellige arter av viltvoksende blomsterplanter.

Dyreliv:

New Zealand har så godt som ingen opprinnelige landpattedyr: de arter som finnes i dag er alle innført.Landet er kjent for sine mange merkelige fuglearter,men noen av dem står i fare for å bli utryddet.

Språk:

Engelsk er både offfisielt språl og befolkningens talespråk.Lengst nord i landet finnes ca. 100 000 mennesker som taler maori.

"Jeg fortalte ham det aldri, men den var verd mer enn hele Hobsyssel og alt som i det er" Frodo sa ikke noe, men han stakk hånden inn under blusen og rørte ved ringene på brynjen. Han var overveldet ved tankten på at han hadde gått rund med en verdi lik hele Hobsyssel under jakken."

<<<Tilbake

Til toppen


Se hva som skjer denne måneden


Nedtellinger
0 dager, 0 timer, 0 min
til første Hobbiten-film

0 dager, 0 timer, 0 min
til andre Hobbiten-film

Mest sette sider
Tolkienforumet
Bildegalleriet
Quizzene
Språksidene
Kart over Midgard

Søk i siden

STøtt siden

Gå inn på webshoppen her!

Forum og Chat
Gå til chatten
****
Bli med i Tolkienforumet!

Crew
Posting
Les e-mail
Admin

topp50

Se hele Tolkien Topp 50

Tolkienforeninger

Utvalgte partnere
Denne siden er laget og oppdateres kun av private personer. Hvis du ønsker å bruke noe fra denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Hvis du ønsker et sidekart - trykk her. Skrivefeil og feil på navn, steder osv vil alltid forekomme. Finner du noen på denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Innhold © 1999-2011.