Tilbake til hovedsiden


Tolkiens liv
Forfatteren
Påvirkninger
Bibliografi
Bilder

Ringenes Herre
Hobbiten
Silmarillion
Ufullendte Fort.
Alle andre(stor)

Quenya
Quenyakurs
Sindarin
Vestrønt
Telerin
Doriathrin
Menneskespråk
Nandorin
Gammel Sindarin
Ilkorin
Avarin
Entisk
Valarin
Primitivt alvisk
Uttale
Skrive alvisk
      oversettelse av
      Amanye Tenceli


Tolkienforumet
Tolkienleksikonet
Dikt og sanger
Kart
Bildegalleri
Filarkiv
Stamtrær
Linker
Konkurranser
Artikler
Downloads
Quizer

Årenes løp
Språk
Raser
Personer

Skuespillerne
Traileren
Sceneliste
Bak kamera
Manuskript
Om innspillingen
Fakta
Downloads
Bilder

Spillsonen
Spillene
Downloads
Offisielle sider
Screenshots

Nyheter
Arkiv 2003
Arkiv 2002

Forum
Chat
Chat-quotes
Gjestebok
Om siden
Kontakt meg
Annonsere her?
Mailingliste
Vi ønsker
Søk i denne siden
Moroting
Partnere
Sponsoratet
Webshop
Gammelt design
Sidekart
Tolkien Topp50
FORENINGEN NATSE TOLKIENO:
Om FNT
Vedtekter for FNT
Styret i FNT


Det er noe råttent i Rohan: Hvor står vi?

Skrevet av Éowyn

Kong Théodens rådgiver, Grima, Galmods sønn har endelig gått med på å gi Midtnytt et eksklusivt intervju om makten, fremtiden og den siste tidens uro. - Hvor sterke er vi egentlig, og hvilke strategier er de viktigste for å sikre freden? spør han betimelig i denne usikkerhetens tid.

Vi møter kongens rådgiver i et siderom i Meduseld, den store gullhallen som har så ærefull fortid. Selve hallen ligger i mørke, liksom tilsløret og lengter etter fordums prakt. I Grima Rådgivers kontor er det lyst og luftig, og rommet preges av orden og sirlig bokholderi. Eksellensen selv er kledt i elegant sort med satengbesetning. Han viser oss til en behagelig, skinntrukket stol og selv setter han seg bak det gedigne skrivebordet. Hele rommet er elegant preget av utsøkte veggtepper i intrikat billedvev.

- Jeg liker å ha det vakkert og ordentlig rundt meg, sier Grima som svar på vår høylytte begeistring. Og så får vi likegodt en lang innføring i Rohans billedteppeveving og dens tradisjon og historie. Men det var dagens situasjon vi skulle snakke om.

Så vi spør likegodt rett ut hvordan Rohan kan bidra til stabilitet i Midgard.

- Dette er selvfølgelig et meget komplisert og alvorlig spørsmål, begynner han. Vi vet at Sauron er mektig, at å tenke på væpnet motstand er - om jeg får si det - en absurd tanke. Slikt er dømt til nederlag. Det eneste som nytter er en gjennomtenkt utenrikspolitikk og et bestemt og konsekvent styre. Hans Majestet Kongen er fast i sin intensjon om å holde Rohan nøytralt, og videreføre vår forhandlingslinje, det være seg overfor Gondor som overfor Mordor.

- Men hva med Jarnagard? Mange mener at Sarumann også ruster opp i disse tider?

- Dette ryktet er betydelig overdrevet. Vi skal huske at også Jarnagard er truet, særlig av villmennene i områdene i Nord og i Dunnlandsheiene, og vi må ha forståelse for at Sarumann vil forsvare seg. Mange av villmennene hevder at de skulle ha rett til marken som Sarumann har lagt under seg. Dette er selvsagt sludder. Villmenn streifer rundt og kan ikke eie land, det sier seg jo selv, det er i strid med deres egen kultur.

- Så De er ikke enig med dem som hevder at Sarumann driver med urettmessig okkupasjon og undertrykkelse av et helt folkeslag?

- Nei, som sagt, det vil alle vite som kjenner det minste til villmennenes kultur, eller mangel på kultur, skulle jeg vel si. Rådgiveren smiler overbærende.

- Onde tunger har i den siste tiden hevdet at Orthanc sender orker også inn i Rohan? At de til og med plyndrer?

Grima sukker. - Har disse ryktene kommet så langt? Vi sliter med dem her også, selv høyt oppe i kongehuset har vi opplevd baksnakkelser og vrenging på sannheten. Administrasjonen har sitt fulle besyv med å oppretthode en viss moderasjon og sanndruelighet. De skal bare høre hvilke vanvittige rykter som er ute og går. Orker har røvet gravhauger (og vi vet vitterlig at alle er intakte) Sarumann har inntatt Théodens trone. Jomfru Éowyn er besatt av onde ånder, og jeg vet ikke hva. Det er sludder, selvfølgelig, det kan alle forstandige folk forstå.

Det har gått så langt at vi har måttet forby Kongens eoreder å streife langt fra Edoras. Det er først og fremst nøytraliteten vi skal beskytte og å ha tropper streifende rundt tjener bare til å understøtte ryktene.

- Det har blitt endel murring, forstår jeg?

Kongens rådgiver sukker igjen. - Hvis De bare forstår hvor tungt det er å drive sannheten igjennom. Selv blandt kongens egne tuskes det i krokene, og det finnes dem som vil gå over lik for å sikre sin egen fremtidige posisjon. Vi har satt alle ressurser inn for å trygge tronarvingen, og jeg føler meg på det nåværende tidspunkt trygg, selv overfor et angrep fra innsiden. Vi har tatt endel grep som avskjærer mistenkelige folk fra direkte kontakt, for å si det slik.

- Så De mener at nøytralitet er veien å gå? Mange mener at den taktikken bare vil forlenge spenningen, ikke løse noe?

- Dette er overmodig snakk fra de yngste og mer uerfarne hærførerne. Jeg vet det snakkes både her og i Gondor, men Fyrst Denethor og jeg er enige i at vi må holde på vår valgte linje. Direkte angrep slik enkelte fremmer, ville være tåpelig. Og vi har heller ingen rett til å angripe land som holder seg innen sine egne grenser. Sauron holder seg til sitt, og da får vi også være sømmelige nok til å gjøre det. De vet hvordan de unge brushanene kan være. De vil helst at det skal bli krig, slik at de kan utmerke seg og vise vågemot. De kloke vet at tålmodighet varer lengst.

På en eller annen merkelig måte forstår jeg at audiensen er over. Hans eksellense er like høvisk som før, og geleider meg ytterst vennlig mot døren i det jeg reiser meg opp. Dette har vært et behagelig og hyggelig besøk. Jeg gleder meg til å komme tilbake.

Allvær Godtrask, Edoras

Av [Eowyn]

"Jeg fortalte ham det aldri, men den var verd mer enn hele Hobsyssel og alt som i det er" Frodo sa ikke noe, men han stakk hånden inn under blusen og rørte ved ringene på brynjen. Han var overveldet ved tankten på at han hadde gått rund med en verdi lik hele Hobsyssel under jakken."

<<<Tilbake

Til toppen


Se hva som skjer denne måneden


Nedtellinger
0 dager, 0 timer, 0 min
til første Hobbiten-film

0 dager, 0 timer, 0 min
til andre Hobbiten-film

Mest sette sider
Tolkienforumet
Bildegalleriet
Quizzene
Språksidene
Kart over Midgard

Søk i siden

STøtt siden

Gå inn på webshoppen her!

Forum og Chat
Gå til chatten
****
Bli med i Tolkienforumet!

Crew
Posting
Les e-mail
Admin

topp50

Se hele Tolkien Topp 50

Tolkienforeninger

Utvalgte partnere
Denne siden er laget og oppdateres kun av private personer. Hvis du ønsker å bruke noe fra denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Hvis du ønsker et sidekart - trykk her. Skrivefeil og feil på navn, steder osv vil alltid forekomme. Finner du noen på denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Innhold © 1999-2011.