Tilbake til hovedsiden


Tolkiens liv
Forfatteren
Påvirkninger
Bibliografi
Bilder

Ringenes Herre
Hobbiten
Silmarillion
Ufullendte Fort.
Alle andre(stor)

Quenya
Quenyakurs
Sindarin
Vestrønt
Telerin
Doriathrin
Menneskespråk
Nandorin
Gammel Sindarin
Ilkorin
Avarin
Entisk
Valarin
Primitivt alvisk
Uttale
Skrive alvisk
      oversettelse av
      Amanye Tenceli


Tolkienforumet
Tolkienleksikonet
Dikt og sanger
Kart
Bildegalleri
Filarkiv
Stamtrær
Linker
Konkurranser
Artikler
Downloads
Quizer

Årenes løp
Språk
Raser
Personer

Skuespillerne
Traileren
Sceneliste
Bak kamera
Manuskript
Om innspillingen
Fakta
Downloads
Bilder

Spillsonen
Spillene
Downloads
Offisielle sider
Screenshots

Nyheter
Arkiv 2003
Arkiv 2002

Forum
Chat
Chat-quotes
Gjestebok
Om siden
Kontakt meg
Annonsere her?
Mailingliste
Vi ønsker
Søk i denne siden
Moroting
Partnere
Sponsoratet
Webshop
Gammelt design
Sidekart
Tolkien Topp50
FORENINGEN NATSE TOLKIENO:
Om FNT
Vedtekter for FNT
Styret i FNT


Truth or Dare?

Skrevet av Leslie Stahl

U- Rohan?
Eller er var aldri Rohan et sted hvor man lot seg påtvinge ro og stillhet? 60 minutes satte Leslie Stahl på saken, og hun dykket dypt i materien, selv om intervjuobjektene mener ting er klare som dagen...

Jetlag- plaget etter turen med Gwaihir- Airlines, finner jeg meg lidende på en "seng" i et "telt". Vinden hyler ikke, akkurat, det er snarere en evindelig susing over de veldige slettene. Jeg er her for å møte en av de mer kontroversielle figurene i denne konflikten. Jeg kaller det konflikt, for det er en sak hvor det er forskjellige parter, som har direkte motstridende meninger, og i det minste noen av disse partene er ikke redde for å snakke rett fra hjertet.

Jeg trodde jeg var alene, men det viser seg flere tynne røykstriper fra leirbål omkring meg, det sies at man må vokte seg vel i Rohans land i disse tider. Bakken rister, og en bølge farer over marken mot meg. Jeg ser at det er ryttere. Han jeg skal treffe må vel være med?

To menn stiger av hestene. De øvrige dundrer avgårde igjen, noen korte nikk er alt de etterlater seg. Og så disse to mennene.
De er bemerkelsesverdig like, disse to, men likevel forskjellige, selv om det tar meg lang tid å finne hva forskjellen egentlig består i.
De er høye og lyse, et økseskaft brede over skuldrene, det lange håret samlet i fletter under hjelmene.

Jeg introduserer meg, og titlene overrasker meg noe...
Éomer, Tredje Marskalk i Marken, hadde jeg ventet å møte, men den andre mannen, om mulig enda brattere i ryggen og olmere i blikket, tar fullstendig pusten fra meg. Det er Théodred, Tronfølgeren. Jeg har møtt Éomer før, når jeg avtalte dette møtet, og maken til intens mann skal man lete etter- trodde jeg, men her står altså én, som selv Éomer bøyer nakken for. Jeg får nesten frysninger.

Det første spørsmålet mitt ramler bare ut av meg; Hva gjør disse to Herrene, Kongens mektigste Riddere, og høyeste befalingsmenn, her ute i ødemarken? Éomer svarer for dem begge; "Vi oppholder Rohans lov, og våre Grenser." Så kort, så konsist. Jeg tør nesten ikke spørre hvorfor han mener det er nødvendig å passe grensene. Det er jo ingen åpen krig, Våre kilder i Gullhallen sier det er trygt, så hvorfor? "Fordi Sarumann er en forræder." Igjen denne gjennomborende åpenheten. Jeg kan ikke annet enn tro på ham, tross at han ikke har frembragt fnugg av bevis. Théodred står og følger med, jeg blir nervøs av blikket hans. Det er mørkt i teltet, men jeg sverger at det lyser av øynene hans... Hvorfor.. Hvordan kan du si at Sarumann er en forræder? Det finnes ingen beviser for noe slikt? "I den Gyldne hallen finnes ingen beviser. Der finnes kun et vitne. I Minas Tirith har man nok med sine egne bekymringer. Sannheten ligger her!" sier Marskalken, og river opp teltåpningen og tar inn hele Riddermarken i en håndbevegelse. "Sannheten finnes alltid der, for menn som har mot til å se etter den." Og hva mener så Marskalken med dét utsagnet? "Han mener," sier Théodred med den gjennomtrengende barytonstemmen sin, "at ethvert barn kan legge sammen opplysningene som finnes klart i dagen, og se at verden mørkner rundt oss, dag for dag. Enhver vettug person kan se at Sauron brygger til Krig, og kortene har begynt å legges frem. Sauron selv er kún ett ess. Det er flere høye kort, og vår side holder få av dem." Dette er vel ikke nok til å forklare noenting, fastholder jeg. Éomer blir stadig mørkere i blikket. "Det finnes noen, som vil la oss tro i det lengste, ønsker å lure oss til å håpe at dette vil gå over. Heldigvis er krigere enkle og åpne folk. Få av våre menn tror på at freden vil vare. Vi venter på kallet fra Gondor, og håper vi fremdeles vil ha styrken som skal til for å svare."

Jeg har sett mange slike kavalerienheter siden jeg kom, og så mange fra lufta. Jeg spør hvorfor han tror han vil svekkes. "Sarumann." Théodred har tatt over rollen som kort og konsis, ser det ut til. Éomer utdyper for første gang; "Jeg har sett Orker bære hans merke. De er ikke som vanlige orker, de er tyngre, og større. De dør dog som orker..."

Jeg kan ikke forklare det godt, men det er noe ved nærheten til disse mennene som understøtter alt de sier. De tunge blikkene går rett i margen på meg, og de viker aldri. De stirrer ikke, men man kan føle at de ikke vurderer deg etter utseendet ditt, de ser i øynene dine. Øynene, sjelens speil. Og jeg må bare si det, disse mennene, som kaller seg enkle, har noen dype brønner til øyne. Dype brønner som glitrer.

Jeg finner ingenting å si. Det har lite for seg å benekte dette. Jeg er ingen kriger, jeg bare rapporterer en sides syn på saken. Jeg har lyst til å avslutte med et godt spørsmål, men jeg blir avbrutt av Théodred, som denne gangen ikke spidder meg med de dype brønnene sine, han hviler sine øyne på Éomers mørke åsyn, det ser ut som om de styrker hverandre, de minner meg om brødre...

"Av og til er sannheten vondere å svelge enn selv den ondeste løgn. Når visdommen og kløkten man kjenner i et menneske snur seg mot én, og blir til en slange, er det vanskelig å ikke hugge hodet av utysket. Dessverre, vil jeg nesten si, har alle rett til å forsvare seg, og det er ikke alltid mulig å avgjøre alt med sverdet." Nå møter jeg begges blikk når jeg ser opp, jeg svelger. "Mot til å avsløre slangen som snor seg rundt maktens tinder, styrke til å møte sine slagvenner som fiender på grunn av løgn og bedrag, finnes bare i noen ytterst få. Én av disse få står for deg i dag. Selv brukte jeg lang tid på å gjennomgå alle fakta jeg kunne finne i saken, før jeg endelig kom til den såre enkle konklusjon Éomer har fremsatt for deg i dag."

Jeg nikker bare. Helt uten å ta inn over meg meningen av det han sier, men jeg må bare nikke, han kommanderer min enighet, denne mannen.

Jeg kikker på overskriften i kladden min; "Truth or dare", jeg skriver den om. "Dare the Truth!" sier jeg nå. Jeg vet hvem slangen må være, selv om ingen har nevnt hverken ham eller hans posisjon i dette møtet.

Éoreden, kavaleriet, kommer dundrende igjen, og de to høye mennene stiger til hest.

"Styrke og ære og et skinnende liv, Jomfru!" Théodred setter mitt hjerte i brann, jeg innrømmer det, og når Éoreden svarer; "SWIFT OND SCINENDE!" som én mann, brenner visst ansiktet mitt også...

Av [Leslie Stahl]

"Jeg fortalte ham det aldri, men den var verd mer enn hele Hobsyssel og alt som i det er" Frodo sa ikke noe, men han stakk hånden inn under blusen og rørte ved ringene på brynjen. Han var overveldet ved tankten på at han hadde gått rund med en verdi lik hele Hobsyssel under jakken."

<<<Tilbake

Til toppen


Se hva som skjer denne måneden


Nedtellinger
0 dager, 0 timer, 0 min
til første Hobbiten-film

0 dager, 0 timer, 0 min
til andre Hobbiten-film

Mest sette sider
Tolkienforumet
Bildegalleriet
Quizzene
Språksidene
Kart over Midgard

Søk i siden

STøtt siden

Gå inn på webshoppen her!

Forum og Chat
Gå til chatten
****
Bli med i Tolkienforumet!

Crew
Posting
Les e-mail
Admin

topp50

Se hele Tolkien Topp 50

Tolkienforeninger

Utvalgte partnere
Denne siden er laget og oppdateres kun av private personer. Hvis du ønsker å bruke noe fra denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Hvis du ønsker et sidekart - trykk her. Skrivefeil og feil på navn, steder osv vil alltid forekomme. Finner du noen på denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Innhold © 1999-2011.