Tilbake til hovedsiden


Tolkiens liv
Forfatteren
Påvirkninger
Bibliografi
Bilder

Ringenes Herre
Hobbiten
Silmarillion
Ufullendte Fort.
Alle andre(stor)

Quenya
Quenyakurs
Sindarin
Vestrønt
Telerin
Doriathrin
Menneskespråk
Nandorin
Gammel Sindarin
Ilkorin
Avarin
Entisk
Valarin
Primitivt alvisk
Uttale
Skrive alvisk
      oversettelse av
      Amanye Tenceli


Tolkienforumet
Tolkienleksikonet
Dikt og sanger
Kart
Bildegalleri
Filarkiv
Stamtrær
Linker
Konkurranser
Artikler
Downloads
Quizer

Årenes løp
Språk
Raser
Personer

Skuespillerne
Traileren
Sceneliste
Bak kamera
Manuskript
Om innspillingen
Fakta
Downloads
Bilder

Spillsonen
Spillene
Downloads
Offisielle sider
Screenshots

Nyheter
Arkiv 2003
Arkiv 2002

Forum
Chat
Chat-quotes
Gjestebok
Om siden
Kontakt meg
Annonsere her?
Mailingliste
Vi ønsker
Søk i denne siden
Moroting
Partnere
Sponsoratet
Webshop
Gammelt design
Sidekart
Tolkien Topp50
FORENINGEN NATSE TOLKIENO:
Om FNT
Vedtekter for FNT
Styret i FNT


Animalsk

brutalt til det ekstreme
Oversatt av Jon Harald Søby

Animalsk var et hemmelig privat språk, laget av Mary og Marjorie Incledon, Tolkiens unge søskenbarn, rundt 1905. Tolkien, da tidlig i tenårene og allerede dypt inne i latin og angelsaksisk, syntes det var spennende, og lærte seg språket. Det eneste overlevende eksempelet på animalsk er eksempelsetningen Tolkien ga i The Monsters and the Critics s. 200: Dog nightingale woodpecker forty [Hund nattergal hakkespett førti], som vil bety "du er et esel". Forty var animalsk for "esel", mens donkey [esel] var ordet for 40!

Det virker som om animalsk var et ganske klumsete språk; det var ihvertfall ikke rasjonelt at hyppig brukte gramatiske ord som "er" ["are"] eller artikkelen "en/ei/et" ["a(n)"] ble endret til lange ord som nattergal [nightingale] og hakkespett [woodpecker]. (Jeg vil anta at det animalske ordet for "the" ["-en, -a, -et"] var *hippopotamus eller noe lignende.) Vi vil aldri få vite hvor mye animalsk Mary og søsteren lagde, men det var nok ikke nok til å oversette Shakespeare. Sannsynligvis var det bare lek; kanskje barna lagde ord for "idiot", "tufs" osv., og satt i timesvis og fornærmet hverandre: *Dog nightingale woodpecker horse [*Hund nattergal hakkespett hest]! *Dog nightingale woodpecker hundred [*Hund nattergal hakkespett hundre]! *Dog nightingale woodpecker brontosaurus! [*Hund nattergal hakkespett brontosaurus] (Noe bekymret forelder: "Hva sier dere, unger?" Barn med englefjes: "Ingenting, mor! (fniser) Overhodet ingenting!")

Tolkiens bedømmelse av språket var hard, men rettferdig: animalsk var "brutalt...til det ekstreme". (MC:200) Allikevel var det en av hans aller første møter med oppfunnede språk, muligens det aller første. Og det bante vei for Nevbosh [Nyvrøvl] - det første oppfunnede språk Tolkien var med på å lage.

"Jeg fortalte ham det aldri, men den var verd mer enn hele Hobsyssel og alt som i det er" Frodo sa ikke noe, men han stakk hånden inn under blusen og rørte ved ringene på brynjen. Han var overveldet ved tankten på at han hadde gått rund med en verdi lik hele Hobsyssel under jakken."

<<<Tilbake

Til toppen


Se hva som skjer denne måneden


Nedtellinger
0 dager, 0 timer, 0 min
til første Hobbiten-film

0 dager, 0 timer, 0 min
til andre Hobbiten-film

Mest sette sider
Tolkienforumet
Bildegalleriet
Quizzene
Språksidene
Kart over Midgard

Søk i siden

STøtt siden

Gå inn på webshoppen her!

Forum og Chat
Gå til chatten
****
Bli med i Tolkienforumet!

Crew
Posting
Les e-mail
Admin

topp50

Se hele Tolkien Topp 50

Tolkienforeninger

Utvalgte partnere
Denne siden er laget og oppdateres kun av private personer. Hvis du ønsker å bruke noe fra denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Hvis du ønsker et sidekart - trykk her. Skrivefeil og feil på navn, steder osv vil alltid forekomme. Finner du noen på denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Innhold © 1999-2011.