Tilbake til hovedsiden


Tolkiens liv
Forfatteren
Påvirkninger
Bibliografi
Bilder

Ringenes Herre
Hobbiten
Silmarillion
Ufullendte Fort.
Alle andre(stor)

Quenya
Quenyakurs
Sindarin
Vestrønt
Telerin
Doriathrin
Menneskespråk
Nandorin
Gammel Sindarin
Ilkorin
Avarin
Entisk
Valarin
Primitivt alvisk
Uttale
Skrive alvisk
      oversettelse av
      Amanye Tenceli


Tolkienforumet
Tolkienleksikonet
Dikt og sanger
Kart
Bildegalleri
Filarkiv
Stamtrær
Linker
Konkurranser
Artikler
Downloads
Quizer

Årenes løp
Språk
Raser
Personer

Skuespillerne
Traileren
Sceneliste
Bak kamera
Manuskript
Om innspillingen
Fakta
Downloads
Bilder

Spillsonen
Spillene
Downloads
Offisielle sider
Screenshots

Nyheter
Arkiv 2003
Arkiv 2002

Forum
Chat
Chat-quotes
Gjestebok
Om siden
Kontakt meg
Annonsere her?
Mailingliste
Vi ønsker
Søk i denne siden
Moroting
Partnere
Sponsoratet
Webshop
Gammelt design
Sidekart
Tolkien Topp50
FORENINGEN NATSE TOLKIENO:
Om FNT
Vedtekter for FNT
Styret i FNT


Satanist (?) bruker svartemålet

Oversatt av Jon Harald Søby

For noen år siden ble flere norske kirker med stor kulturverdi satt i brann. Mannen som til slutt ble siktet for brannstiftning var Varg Vikernes (1973-), vanligvis referert til som en Satanist, men mer nøyaktig beskrevet som en Black Metal-musiker som er veldig mot kristendom og jødedom som hevder han tror på de norrønne gudene som Odin og Tor. Selv om det er den almenne oppfatning at han var skyldig som fy, var det ikke nok bevis til å få ham dømt. Få dager senere ble han arrestert igjen, denne gang for et av de mest groteske mord i Norge. Retten kjøpte ikke historien om at han måtte stikke den stakkars fyren flere ganger i selvforsvar, og han ble dømt til tjueen års fengsel. Når dommen ble lest opp lo ham. Hans motiver for drapet forblir uklare; noen mener at han bare elsket å se ansiktet sitt i media.

Det som er interessant for oss er at han presenterte seg selv som Grev Grishnáckh i retten, derfor er han bare kjent som Greven i Norge. Hans en-manns Black Metal-band ble kalt Burzum, som er svartemål for "mørke", tatt fra inskripsjonen på Ringen: ...agh burzum-ishi krimpatul, "og i mørket binde dem".

Grevens egne behandling av filosofien sin, Vargsmål, har blitt publisert på internett (på denne siden - men noen vil ha dette fascistiske utbruttet fjernet fra Internett [oppdatering: og de ser ut til å ha lykkes!]). Boken hans viser at selv om han på normal skala er å regne fanatiker, er han ikke dum. Som Mein Kampf, er Vargsmål uheldig bra skrevet. Grevens filosofi er ekstrem, basert på idealer milevis fra de som blir utøvd i den nåværende samfunn, men tankene hans er gjennomførte. Kort forklart er han en nynazist som skuer tilbake mot den "gylne alder" i vikingtiden, og håper å kunne gjeninnføre dem i fremtiden. Vikernes elsker alt "nordisk", og liker å kalle seg selv rasist. Han hevder at den ariske rasen er den eneste som kan organisere høyere kulturer. Vikernes kjenner til norrønt og ønsker å reinstallere det norrøne alfabetetet [fuþark] (han argumenterer med at hvorfor kan ikke vi ha vårt eget alfabet når russerne og araberne har det?) Angående navnene Grishnákh og Burzum skriver han (min oversettelse): "Grishnáckh er et navn fra en bok, Ringenes Herre... Grishnákh (mitt navn har en ekstra C for å gjøre det litt ulikt originalen) var en av Saurons krigere. Sauron kan sees som Odin, den Ene Ringen som Draupner (Odins ring), troll som berserker, orker/uruk-hai som Einherjers, Varger som Ulfhednes, Barad-Dûr ('mørketårnet', Saurons tårn og trone) som Hlidskjolf... 'Mørkeporten', Odin's trone... og mye mer." Jeg lurer på om Vikernes ble veldig skuffet når Sauron faktisk tapte til slutt? Eller kanskje han hoppet over de siste kapitlene?

Han fortsetter: "Navnet Burzum, som jeg bruker som navn på musikken jeg har produsert...er flertallsformen av Burz, som betyr natt eller mørke. Her i betydningen 'mørke og natt for de jøde-kristne, og lyst og dag for de virkelige germanerne!' På norrønt betyr endingen -um ubestemt flertall i alle kjønn. For den enkle grunnen har jeg brukt navn fra denne boka. Den var en måte å 'kamuflere' det hedenske, ved å bruke navn som ble innprentet før tilkoblingen til hedendommen var avslørt. Dette var gjort for å gjøre alt så kryptisk som mulig. Kun de aller mest kunnskapsrike kunne skjønne hva det handlet om."

Jeg skjønner ikke helt hva norrønt har med dette å gjøre, for burzum er 100% svartemålet, i betydningen "mørke". Muligens er jeg ikke blant de "mest kunnskapsrike". Vikernes ser muligens burzum som et tvespråklig knep, noe likt Tolkiens eget Orthanc = både Sindarin "Støttannfjellet" og gammelengelsk "Listende sinn".

Vikernes' titler har ofte titler som "0ne Ring to Rule" og "The Crying Orc". En omtale om fruktene av "Burzum Project" (som han kalte det) kan bli funnet her. Men Tolkien omtalte og beskrev all Black Metal-"poesi" before it was ever heard of: "Omtrent samme slags snakk [som orkenes] er fremdeles å hære blant dem med orksisk legning, kjedsommelig og fullt av gjentakelser, hat og forakt; det språket har for lenge vært for fjernt fra det gode til å beholde selv noen verbal kraft, unntatt i deres ører som synes at bare det tarvelige klinger sterkt." (Ringenes Herre, Tillegg F)

Orkisk og svartemålet

"Jeg fortalte ham det aldri, men den var verd mer enn hele Hobsyssel og alt som i det er" Frodo sa ikke noe, men han stakk hånden inn under blusen og rørte ved ringene på brynjen. Han var overveldet ved tankten på at han hadde gått rund med en verdi lik hele Hobsyssel under jakken."

<<<Tilbake

Til toppen


Se hva som skjer denne måneden


Nedtellinger
0 dager, 0 timer, 0 min
til første Hobbiten-film

0 dager, 0 timer, 0 min
til andre Hobbiten-film

Mest sette sider
Tolkienforumet
Bildegalleriet
Quizzene
Språksidene
Kart over Midgard

Søk i siden

STøtt siden

Gå inn på webshoppen her!

Forum og Chat
Gå til chatten
****
Bli med i Tolkienforumet!

Crew
Posting
Les e-mail
Admin

topp50

Se hele Tolkien Topp 50

Tolkienforeninger

Utvalgte partnere
Denne siden er laget og oppdateres kun av private personer. Hvis du ønsker å bruke noe fra denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Hvis du ønsker et sidekart - trykk her. Skrivefeil og feil på navn, steder osv vil alltid forekomme. Finner du noen på denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Innhold © 1999-2011.