Tilbake til hovedsiden


Tolkiens liv
Forfatteren
Påvirkninger
Bibliografi
Bilder

Ringenes Herre
Hobbiten
Silmarillion
Ufullendte Fort.
Alle andre(stor)

Quenya
Quenyakurs
Sindarin
Vestrønt
Telerin
Doriathrin
Menneskespråk
Nandorin
Gammel Sindarin
Ilkorin
Avarin
Entisk
Valarin
Primitivt alvisk
Uttale
Skrive alvisk
      oversettelse av
      Amanye Tenceli


Tolkienforumet
Tolkienleksikonet
Dikt og sanger
Kart
Bildegalleri
Filarkiv
Stamtrær
Linker
Konkurranser
Artikler
Downloads
Quizer

Årenes løp
Språk
Raser
Personer

Skuespillerne
Traileren
Sceneliste
Bak kamera
Manuskript
Om innspillingen
Fakta
Downloads
Bilder

Spillsonen
Spillene
Downloads
Offisielle sider
Screenshots

Nyheter
Arkiv 2003
Arkiv 2002

Forum
Chat
Chat-quotes
Gjestebok
Om siden
Kontakt meg
Annonsere her?
Mailingliste
Vi ønsker
Søk i denne siden
Moroting
Partnere
Sponsoratet
Webshop
Gammelt design
Sidekart
Tolkien Topp50
FORENINGEN NATSE TOLKIENO:
Om FNT
Vedtekter for FNT
Styret i FNT


Gandalv - Mithrandir

Gandalv kom til Midgard fra vest rundt år 1000 i tredje tideverv og blir kalt Mithrandir blant alvene. Han er den store helten i Ringenes Herre. Han kom til Midgard for å være en motpart til Sauron. Han er med i de vises råd, og bærer en av de tre alveringene, Narya, ildens ring og han bærer alvesverdet Glamdring.

Gandalv kom fra Valinor hvor han het Olórin. Han ble utpekt til å bli en Istari av valaene, ønsket selv egentlig ikke det, men gjorde det han følte var rett. Navnet ble gitt han av menneskene og det betyr "grå alv", noe som er feil da han er en maia. Gandalv var lite opptatt av eiendeler og tok seg aldri noen fast bolig. Han var spesielt opptatt av Hobbitene, som han føler kommer til å ha en viktig rolle å spille.

Han faller sammen Balrogen ved Broen i Khazad-Dûm. Og vi får ikke høre mer av Gandalf Grå i Ringenes Herre. Gandalv forfølger balrogen til Zirak-Zigils tind, hvor Gandalv beseirer den, men samtidig oppgir Gandalv legemet sitt. Han vender senere tilbake til livet, og Gwaihir - luftens herre (en ørn) henter han og bringer han til Lórien. Da er han blitt Gandalv Hvite. Han er av "åndeverdenen" som Sauron og Sarumann, og kan derfor ikke dø så lett. Det vil si, han kan aldri dø som ainur, men kun miste styrken sin.

Tolkien selv er mest lik Gandalv. Gandalv er selv en meget lærd mann som for eksempel drar til biblioteket i Minas Tirith for å finne ut om ringen er den ene ringen, hvilket den er. Han er også mye like helten i Kalevala Väinamöinen som nevnt på side 11. Gandalv er godt likt av hobbitene, fordi han lager fyrverkeri og underholder. De tenker ikke over det at Gandalv faktisk gjør mye for å redde deres kjære Hobbitun.

Når man ser på at Gandalv dør, og senere kommer tilbake til live, kan det tolkes som en slags Jesusoppstandelse. Gandalv var jo hovedpersonen, og en slags "savior". I Tolkiens brev benekter han noe at noe sånt er tilfelle, og sier at Gandalvs død ikke skal være noe Jesusopplegg, hvor han dør for andres synder, men heller vise at ved å ofre noe (her ofrer Gandalv livet sitt) så kan man oppnå noe bedre og med større mening. I ringenes herre blir det da at Gandalv selv blir Gandalv Hvite, og at Ringens brorskap får fortsette videre med ringen i behold, så de til slutt kan slå Sauron.

Gandalv har en stor oppgave som Istari, og det er å slå Sauron. Han kommer tilbake til verden, eller blir sendt tilbake for å fullføre oppgaven. Det er ikke det samme som hvordan Jesus blir sendt tilbake. Som eneste Istari fullfører han oppgaven, å ødelegge for Sauron, og fri Midgard fra ham. De andre Istarene mislykkes (Sarumann blir maktsyk, Radagast opptatt av dyr, Allatar og Pallando forblir i østen).

Tilbake til det at det er mye Tolkien i Gandalv. Tolkien var veldig glad i naturen, og i Sarehole. Gandalv var også glad i alt naturen kunne tilby, og Hobbitene og Hobsyssel. Som nevnt tidligere kan Hobbitene sammenlignes med de Tolkien vokste opp sammen i Sarehole. Da Tolkien var ung, kom byen stadig nærmere med industrien, den lå som et "mørke" over landskapet. Tolkien som elsket det engelske landskapet likte ikke dette. Dette kan kanskje sees i Gandalv som kjemper mot at hele verden skal legges i mørke av Sauron?

"Jeg fortalte ham det aldri, men den var verd mer enn hele Hobsyssel og alt som i det er" Frodo sa ikke noe, men han stakk hånden inn under blusen og rørte ved ringene på brynjen. Han var overveldet ved tankten på at han hadde gått rund med en verdi lik hele Hobsyssel under jakken."

<<<Tilbake

Til toppen


Se hva som skjer denne måneden


Nedtellinger
0 dager, 0 timer, 0 min
til første Hobbiten-film

0 dager, 0 timer, 0 min
til andre Hobbiten-film

Mest sette sider
Tolkienforumet
Bildegalleriet
Quizzene
Språksidene
Kart over Midgard

Søk i siden

STøtt siden

Gå inn på webshoppen her!

Forum og Chat
Gå til chatten
****
Bli med i Tolkienforumet!

Crew
Posting
Les e-mail
Admin

topp50

Se hele Tolkien Topp 50

Tolkienforeninger

Utvalgte partnere
Denne siden er laget og oppdateres kun av private personer. Hvis du ønsker å bruke noe fra denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Hvis du ønsker et sidekart - trykk her. Skrivefeil og feil på navn, steder osv vil alltid forekomme. Finner du noen på denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Innhold © 1999-2011.