Tilbake til hovedsiden


Tolkiens liv
Forfatteren
Påvirkninger
Bibliografi
Bilder

Ringenes Herre
Hobbiten
Silmarillion
Ufullendte Fort.
Alle andre(stor)

Quenya
Quenyakurs
Sindarin
Vestrønt
Telerin
Doriathrin
Menneskespråk
Nandorin
Gammel Sindarin
Ilkorin
Avarin
Entisk
Valarin
Primitivt alvisk
Uttale
Skrive alvisk
      oversettelse av
      Amanye Tenceli


Tolkienforumet
Tolkienleksikonet
Dikt og sanger
Kart
Bildegalleri
Filarkiv
Stamtrær
Linker
Konkurranser
Artikler
Downloads
Quizer

Årenes løp
Språk
Raser
Personer

Skuespillerne
Traileren
Sceneliste
Bak kamera
Manuskript
Om innspillingen
Fakta
Downloads
Bilder

Spillsonen
Spillene
Downloads
Offisielle sider
Screenshots

Nyheter
Arkiv 2003
Arkiv 2002

Forum
Chat
Chat-quotes
Gjestebok
Om siden
Kontakt meg
Annonsere her?
Mailingliste
Vi ønsker
Søk i denne siden
Moroting
Partnere
Sponsoratet
Webshop
Gammelt design
Sidekart
Tolkien Topp50
FORENINGEN NATSE TOLKIENO:
Om FNT
Vedtekter for FNT
Styret i FNT


Sauron og Ringen

Les kort om historien før Isildur tar ringen

Om Ringen, dens herre og historie:

Kort etter at Isildur har tatt ringen fra Sauron, blir han drept, og ringen faller på Anduins (den store elvens) bunn og er der lenge til Déagol får tak i den. Sméagol dreper Déagol, stjeler den og rømmer til Tåkefjellene. Hvis man setter ringen på fingeren sin, blir man usynlig og Sméagol holdt seg lenge skjult i Tåkefjellene slik. Saurons makt ble sterkt svekket da Isildur kuttet ringen av fingeren, men han ble ikke drept. Han tar dekning i Dol Guldur, og returnerer tilbake til Mordor rundt år 2950 (tredje tideverv) og bygger opp makt. Ringen vet nå at Sauron har returnert, og vil komme tilbake til han. Den har sin egen vilje, og den som kommer i nærheten av den blir påvirket av den til det verre. Isildur hadde muligheten til å ødelegge den, men klarte det ikke nettopp på grunn av ringens makt, og ble deretter lurt av den. Sméagol (Gollum) holdt på ringen i 500 år før den forlot han da Bilbo Lommelun fant den, og tok den med hjem til seg. Ringen er en av de store ringene som ble smidd, og gir bæreren unormalt langt liv, derfor har Gollum levd så lenge, og derfor lever også Bilbo - og Frodo så lenge.

Sauron var Morgoths mest fryktede tjener. Da Morgoth ble overvunnet ble Sauron tatt til fange og senere befridd fordi det virket som om han hadde forbedret seg. Sauron dro til Midgard og skapte seg en stor hær. Den var ikke stor nok til å slå Numenoreanernes hær, og da valgte Sauron å la seg ta til fange av dem. Han ødela sinnet til kongen slik Grima Ormtunge gjorde med Theoden og var den som fikk Numenoreanerne til å angripe Valinor, og således gå rett i sin egen undergang. Sauron flyktet, måtte oppgi sin fagre skikkelse han hadde påtatt seg der, og som en ånd fløy han tilbake og bygde opp en hær. Han ble slått av det siste samband og ringen tas fra han. Han får et sjokk, på en måte, og forlater stedet og tar dekning i Dol Goldur. Hvor han forblir til litt år 2950 av 3. tideverv hvor han returnerer til Mordor. I mellomtiden har han klart å få hånden på noen av dvergeringene, og samlet ringskrømtene som også forsvant da ringen ble tatt fra han. At Sauron ikke kunne ta skikkelse er et rykte, og dette kan Gollum avkrefte: "Han har bare fire finger på den svarte hånden". I tillegg sier Tolkien selv i et av brevene sine om et tenkt krigsscenario at: "Han ville vært i en skikkelse av en stor mann, ikke gigantisk som en kjempe, men større en vanlig mennskestørrelse". Sauron dør ikke når ringen blir ødelagt av Frodo/Gollum, men mister all sin makt og slipper heller ikke inn i Valinor. Fordi han er Ainur er han udødelig, og må vandre rundt i Midgard i evig tid, uten makt.

Makt korrumperer. Tolkien lagde et verk basert på et av de verkene han respekterte mest, Kalevala, hvor en støpt gjenstand, Sampo, gir rikdom og makt. Ringen, som ødelegger menneskesinnet (gjør det ondt) til den som bærer den, er mye lik Sampo. Helten i Kalevala, Väinamöinen er en mektig sjaman (trollmann) som bruker sine magiske evner til å bedre folkets kår. Väinamöinen kan selvfølgelig sammenlignes med Gandalf, trollmannen i Ringenes herre. Kalevala gikk nesten tapt da svenskene invaderte Finland i senmiddelalderen. Dette ligner mye på Anglosaksisk historie, som gikk tapt da Normannerne invaderte England i tidlig middelalder. Et av de få diktene som er igjen fra Anglosaksisk kultur, er Beowulf, som Tolkien var en av de mest kjente tolkerne av. Ringen i Ringenes herre, og Sampo i Kalevala, ble til slutt ødelagt, og det ble fred.

Kort om Midgards opphav og fram til 3. tideverv:

Gud, Eru (Ilúvatur), skaper verden og lar sine tjenere, valaene, hjelpe til. En av valaene gjør opprør mot Gud og blir Morgoth, Fienden i Midgard. Valaene går til krig mot Morgoth. Krigen vekker alvene, Guds førstefødte barn, og valaene fører dem til sitt land Valinor. Der skaper alven Fëanor silmarillene, tre fullkomne edelstener. Men så stjeler Morgoth silmarillene. Mens krigen mellom alvene og Morgoth pågår kommer også menneskene til Midgard. De vinner til slutt over Morgoth men Sauron, en av Morgoths tjenere blir ikke slått, men han later som han har byttet side og smir herskerringen i år 1600 av annet tideverv. I år 3441, det siste av annet tideverv blir Sauron slått, men Isildur velger å beholde ringen i stedet for å ødelegge den. Derfor blir ikke Sauron drept, for halvparten av hans makt bor i ringen. (Han er av åndeverdenen(ainur) og kun legemet hans blir derfor drept).

"Jeg fortalte ham det aldri, men den var verd mer enn hele Hobsyssel og alt som i det er" Frodo sa ikke noe, men han stakk hånden inn under blusen og rørte ved ringene på brynjen. Han var overveldet ved tankten på at han hadde gått rund med en verdi lik hele Hobsyssel under jakken."

<<<Tilbake

Til toppen


Se hva som skjer denne måneden


Nedtellinger
0 dager, 0 timer, 0 min
til første Hobbiten-film

0 dager, 0 timer, 0 min
til andre Hobbiten-film

Mest sette sider
Tolkienforumet
Bildegalleriet
Quizzene
Språksidene
Kart over Midgard

Søk i siden

STøtt siden

Gå inn på webshoppen her!

Forum og Chat
Gå til chatten
****
Bli med i Tolkienforumet!

Crew
Posting
Les e-mail
Admin

topp50

Se hele Tolkien Topp 50

Tolkienforeninger

Utvalgte partnere
Denne siden er laget og oppdateres kun av private personer. Hvis du ønsker å bruke noe fra denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Hvis du ønsker et sidekart - trykk her. Skrivefeil og feil på navn, steder osv vil alltid forekomme. Finner du noen på denne siden settes det pris på om du tar kontakt. Innhold © 1999-2011.