J.R.R Tolkiens verk var ganske ekstraordinære, men dessverre var de bare i bokformat i løpet av hans levetid. Ting endret seg ikke før i 1978 da Ringenes Herre ble introdusert visuelt, selv om den forble ufullstendig. Siden den gang har det vært mye imponerende fremgang, spesielt i tilpasningen av Tolkiens verk fra boksider til skjerm.
Hobbiten, hans første publikasjon, ble utgitt i 1937, hvoretter Ringenes Herre fulgte. Denne Ringenes Herre ble utgitt i tre bind, nemlig; Ringens fellesskap (29. juli 1954), De to tårnene (11. november 1954) og Kongens tilbakekomst (20. oktober 1955).
Tolkiens verk fra boksider til skjerm
Ralph Bakshi (animasjon)
Å visuelt tilpasse Tolkiens verk fra sider til skjerm er virkelig en fascinerende utvikling. Ralph Bakshis Ringenes Herre som ble utgitt i 1978, og fremmet muligheten for Tolkiens arbeid på skjerm. Selv om Ralph Bakshi sin produksjon var en animert versjon, var resultatet ganske banebrytende, men prosjektet ble stoppet før den andre delen kunne fullføres. Dette var det første forsøket på å bringe den opprinnelige forfatterens verk til skjermen.
Peter Jackson
I motsetning til Ralph Bakshi, introduserte Peter Jackson en live-action-tilpasning med ekte skuespillere, utendørs steder, omfattende visuelle effekter og fantastisk kinematografi. Dette var virkelig et strålende verk, et som flyttet grensene for filmatisk historiefortelling til nye standarder. Ringenes Herre-historien ble utgitt i tre deler, fra 2001 til 2003, og fanget ikke bare oppmerksomheten til publikum, men vant også 11 Oscar-priser. Peters arbeid gjenopplivet global interesse for Tolkiens bøker, særlig på grunn av den visuelle prakten, handlingen og den emosjonelle dybden det inneholder.
Etter suksessen med sin første produksjon, bestemte Peter seg for å gi Hobbiten en sjanse. Men i motsetning til den originale boken som bare inneholdt en del, delte Peter filmproduksjonen i tre deler, nemlig; En uventet reise (2012), Smaugs ødeleggelse (2013) og Slaget mellom de fem hærene (2014). Denne beslutningen skapte både stor entusiasme og kritikk. Noen fans satte pris på det nye perspektivet som ble introdusert ved å dele filmen opp i tre deler, mens andre mente at det var unødvendig og en avvik fra hva boken egentlig innebar. Likevel var det en suksess og en forløper til Ringenes Herre.
Innflytelse på andre verk: Midgards magi
Hvis det er én ting som er åpenbart, er det at historiene om Tolkien overskrider bare fortellinger; De viser den sanne kraften til dyp fantasi og legger et grunnlag for inspirasjon for kommende generasjoner. Tolkiens arbeid har inspirert mange vakre TV-serier i dag, hvorav noen inkluderer:
- Den berømte Game of Thrones: Vi ser mange likheter i disse TV-seriene, inkludert bruken av skapninger så vel som detaljerte verdener. Westeros er som Midgard, med dype historier, makt og lederskap. George R.R. Martin anerkjente videre Tolkiens innflytelse.
- Visuell kunst: Bortsett fra filmskaping, er Tolkiens bøker inspirasjonskilder for illustratører. Vi så slike som Alan Lee fange mørket i Mordor så vel som den vakre, ydmyke livsstilen i Shire i sine kunstverk.
- Videospill: Noen bemerkelsesverdige videospill som The Elder Scrolls skylder sin inspirasjon til Tolkien.
- Musikk: Mye samtidsmusikk fortsetter å hente inspirasjon fra Tolkiens verk, band som Led Zeppelin for eksempel.
Videospill, filmer, kunstverk og til og med musikkartister i dag henter visse styrker fra temaet eventyr, mot, vennskap, svik, lederskap og tap skildret i forfatterens bøker.
Ser fremover
Så langt har vi sett Amazons The Rings of Power utgitt i 2022, så vel som de stadig aktive fansamfunnene. Et av de populære prosjektene fra fanmiljøet er Jakten på Gollum. En ting er sikkert; Tolkiens arbeid vil fortsette å utvikle seg med tanke på dets tidløse appell og tilpasningsevne. Tilpasningen av hans verk til mange andre former som lydbøker, visuell kunst og musikk fremhever ytterligere dens endeløse behov.
Nå, med tanke på rikdommen og kompleksiteten til Tolkiens verk, de komplekse språkene, temaene og intrikate plottene, kan det kreve et visst nivå av publikum eller modenhet for å sette pris på bokinnholdet fullt ut. Men med de visuelle tilpasningene som nå er muliggjort, kan selv yngre publikummere nå forstå hva hele historien handler om på de enkleste måtene.
Konklusjon
De moderne mediene har blitt sterkt påvirket positivt av verkene til Tolkien. Hans fantasifulle kapasitet har presset grensene og fungerer som inspirasjon den dag i dag. Tenk på det – de forskjellige typene vesener som bringes sammen, de unike språkene, kongedømmene og troene, som alle for alltid bevarer historienes relevans.
Bortsett fra hobbitene og Ringenes Herre, er det også skrevet en annen bok kalt Silmarillion. Denne boken inneholder fem deler, og som alle beskriver verdens skapelse, historien om den første tidsalderen, kriger mot Morgoth, fortellingen om Númenors vekst og fall, og en oppsummering av hendelser som knytter seg til de to andre bøkene. Silmarillion ble redigert, samlet og utgitt av J.R.R Tolkiens sønn, Christopher Tolkien, selv om filmrettighetene aldri ble utsolgt for å bli tilpasset til lerretet.